сряда, 28 януари 2009 г.

Как да им помогнем от вкъщи?


Любовта към животните е като любовта към половинките ни - нещо лично. Нещо, което всеки усеща индивидуално и чиито израз може да бъде всякакъв. Емоционална буря, която може да изригне или остане в сърцата ни. Както казах - нещо лично.

Тази война започва в сърцата ни, не по блузките, татуировките, лепенките ни. И за да спечелим първата битка, просто трябва да сключим примирие със самите себе си. Ето и някои от опорните точки в пакта :


1. Да се откажем от естествена кожа за облекло и обувки

ЗАЩО : Защото с развитието на технологиите на пазара се появяват все по-качествени синтетични продукти, които можем да ползваме, без да усетим разлика. Защото животните нямат излишна кожа и не сме чували за такива, които са продължили да си живеят без нея. Защото можем да мислим,а всеки мислещ човек би се съгласил, че чифт обувки или яке не струват живота на каквото и да е същество.

2. Да бойкотираме фирмите за козметика и препарати, които тестват продуктите си върху животни.

ЗАЩО : Защото заради новата спирала на ХХХХХ не си струва да умрат 7000 заека. Защото съществуват фирми като НИВЕА, които не тестват върху животни и все пак са в топ три на най-добрите в бранша си. Защото не вярваме, че една фирма може да произвежда качествена козметика, без да убива, а друга трябва да изтреби между 5000 и 10 000 заека/мишки/маймуни/кучета, за да пусне на пазара поредния крем против бръчки.

3. Да станем вегетарианци

ЗАЩО : Защото месото увеличава вероятността от сърдечни заболявания до НЯКОЛКОСТОТИН ПЪТИ. Защото плодовете и зеленчуците ще ни осигурят пълноценен и здрав живот и ще ни помогнат да отслабнем. Защото в интернет има десетки видеа, заснети от активисти под прикритие, които доказват, че заведенията за бързо хранене и индустрията за месо убиват животните по особено жесток начин. Защото пилетата, прасетата, зайците, елените, кравите и всички животни, които ядем, нямат излишни крайници, с които да ни услужат, за ДА НИ Е ВКУСНО.

4. Да говорим открито за срещу лова като спорт; условията в затворите за животни – Зоологическите градини; животинското робство/насилствена проституция – цирковете; научно необоснованата животинска инквизиция – тестовете върху животни

ЗАЩО : Защото да убиеш диво животно, за малко адреналин е малоумно и жестоко – ние си имаме Counter strike и Call of duty! Защото българските зоологически градини измъчват животните и ги малтретират, не понеже не ги обичат, а защото нямат и една стотна от необходимите средства и условия, за да покрият минималните изисквания на европейските си варианти. Защото цирковите дресьори се отнасят брутално с животните, за да изкарат пари на техен гръб/труп. Защото ежегодно в света умират десетки хиляди души, отровени от лекарства, които са тествани върху животни и обявени за абсолютно безвредни (Виж статията за Vioxx, който докара до инфаркт 27 000 американци, а фирмата-производител бе осъдена за пет милиарда долара!).

1 коментар:

Anelia Savova каза...

Страхотна статия - правя всичко изброено, без да съм се замисляла - просто ми идва отвътре и е свързано с истинската ми обич към всички животни (не само да гушкам своето си куче, и същевременно да похапвам пържолка). Наистина не бива да им отнемаме неща, които за нас са излишен лукс, а на тях им струва живота!